Az idei év különleges születésnapok tekintetében családunkban. Többségében a "kerek évfordulók" jegyében zajlanak az ünnepléseink. Remélem minden tortám ennek jegyében megfelelően különleges is lesz. Első negyedszázados ünnepeltünk nagylányom barátja szeret horgászni. Lányom ötlete alapján adott volt az ajándék és a feladat számomra, a megfelelő torta elkészítése is.
Bevallom sokat töprengtem, miből, hogyan és milyen legyen. Mikor már az elképzelés megszületett, a kérdés, milyen alapanyagokkal tudom megvalósítani? Nem is olyan nehéz, mint elsőre gondoltam.

A jól bevált receptem szerint (3 tojás, 3 evőkanál víz, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, kevés sütőpor) piskótát sütöttem, majd még 2x megismételtem, mert a tortához 3 lapra volt szükségem.

A krémhez és díszítéshez a következőket használtam fel:

50 dkg túró
25 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
1 cs vaníliás pudingpor
3 dl tej
6 dl tejszín
fél cs. zselatinpor
1 doboz ananász kompót lecsepegtetve, darabokra vágva
a kompót leve
2 db kivi darabokra vágva
1 cs. piskótatallér
1 cs trópusi zselés cukor (az ananász forma hasonlít a halra)
2 kicsi zacskós színtelen gyümölcskocsonya
zöld és kék ételszínező
marcipánból: horgász és hal, kis virágok, levelek

A pudingot a tejjel felfőzzük, majd kihűlés után jól kikeverjük a cukorral és túróval. A zselatint 1 dl vízben felmelegítjük, a tejszínt habbá verjük, (keveset félreteszünk a díszítéshez),  majd a krémhez keverjük mindkettőt.
A tortaforma oldalát kibéleljük alufóliával, hogy könnyebben le tudjuk majd venni a tortaformát és belehelyezzük az első piskótalapot. A krém harmadát ráöntjük, megszórjuk ananász- és kivi darabokkal, majd a többi piskótalappal megismételjük a műveletet. A torta tetejét is bevonjuk egy kevés krémmel, gyümölcs nélkül. A zselés cukorból kiválogatjuk a hal formákat, és rárakjuk a torta tetejére.
A piskótatallérokkal körberakjuk a tortát, nem kell szabályosnak lennie.
Ez után attól függően mennyi időnk van, hűtőbe tesszük a tortát, dermedni.
Díszítéshez a gyümölcskocsonyát elkészítjük úgy, hogy az ananászkompót levét vízzel felöntjük az előírásnak megfelelő mennyiségű folyadékra, veszünk ki egy keveset, hogy majd a tejszínbe is tudjunk tenni, a többit kék ételszínezékkel megfestjük.
Megvárjuk, még dermedni kezd, kanalanként rakjuk a tortára, hogy víz hatású legyen, de csak a piskótatallérok széléig.
A félretett színtelen kocsonyát (ha megdermedt volna, kicsit felmelegítjük) megfestjük a zöld színezővel és piskótatallérok közé, a torta oldalára kanalazunk belőle, majd hozzáöntjük a félretett tejszínt és bekenjük vele a tallérokat. Itt sem kell törekedni a szabályosságra.
A kis virágokat és a horgászt elhelyezzük a "parton".

Nem kell megijedni a hosszú leírástól, de igyekeztem minél részletesebben leírni, egyébként meg a kép úgyis önmagáért beszél. Íme:


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 megjegyzés:

Viki írta...

Szia Teca !
Látom, hogy Nálad sem jelenik meg a RENDSZERES OLVASÓK modul.
Irj egy e-mailt (blogom jobb oldali sávjában megtalálod a címet) nekem, vagy keress meg a blogomon. Segítek megoldani.
Viki

Vali írta...

Nagyon klassz a tortád.