Torta a kollégiumban, avagy a hosszú utat megtett torta

Nagylányom születésnapja decemberben van, amikor, lévén egyetemista, nem tud itthon lenni. Vizsgaidőszak, karácsony, megannyi elfoglaltság, program. Szóval általában "elcsúsztatva" szoktuk megünnepelni a nagy napot. Idén egy héttel előbb volt itthon, amikor ugye még nem lehet megtartani, mert babona ide - babona oda, előre nem iszunk a medve bőrére. Amikor készült vissza, kicsit sajnálkozva jegyezte meg, hogy "hát a tortámat majd csak januárban kapom meg megint". Mit mondjak, elszorult a szívem, de mindjárt jött az ötletem is, ezt nem hagyom, viszem a tortát a kollégiumba.
Szóval alig vártam a vasárnapot, mikor én utaztam Pécsre, és vittem magammal a születésnapi tortát. Az egész  hetem izgalommal telt, terveztem milyen legyen. Tudtam, amilyen váratlanul éri, ugyanannyira fog örülni is a meglepetésnek. Gondoltam szombaton lesz időm, nyugodtan sütök, főzök. Természetesen mint mindig, most is közbejött ez meg az, tehát a sütés nagyon a késő esti, éjszakai órákra maradt. Lelkesített és ébren tartott a meglepetés izgalma. Megint nem aludtam semmit, és hajnalban indultam a buszra, táskámban a elkészített adagokra osztott ebédekkel és a tortával.
A hosszú utazás miatt találtam ki egy túrós-barackos-tejszínes krémet, mivel a hozzáadott zselatinnak köszönhetően elég masszív a szállításhoz.

A torta alapja a szokásos úgynevezett sárga vizes piskótám volt. Három lapot sütöttem.
A krém hozzávalói: 50 dkg túró
                              kb. 20 dkg porcukor (ízlés szerint)
                              1 doboz őszibarack kompót
                              5 dl tejszín + 1 dl a díszítéshez
                              2 teáskanál zselatin
A túrót a cukorral kikeverjük. A kompótból teszünk félre a torta díszítésére, a többit apró kockákra vágjuk és a krémhez keverjük. A tejszínt kevés cukorral felverjük, a zselatint 1 dl kompótlével felmelegítjük, majd hozzákeverjük a felvert tejszínhez és a kikevert túróhoz.
Az első piskótát visszahelyezzük a csatos tortasütőbe, ráöntjük az egyharmad krémet, ügyelve arra, hogy a tészta mellé is lefollyon, erre rá a második piskóta, krém és megint piskóta. A tetején elsimítjuk a maradék krémet. Eddig gyorsan kell vele dolgozni, hogy a zselatin ne kössön meg. Kicsit félretesszük a hűtőbe dermedni.
Addig a maradék kompótlevet 2 teáskanál zselatinnal felmelegítjük. Felverjük a tejszínt és a zselatinos kompótléből öntünk hozzá egy keveset, ezzel és félretett barackkal díszítjük a tortát, majd a maradék zselatinos kompótlével (ha időközben megdermedt, újra felolvasztjuk) megkenjük a torta tetejét, legfőképpen  a barackokat.

Itt még szállítás előtt, tortaformában:


 Odaérve, kicsomagolva:


 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés: