Kecskeméti barackos kölestorta avagy az Ország tortája házilag

Nemrégiben egyik reggel beérve munkahelyemre, kolléganőm azzal fogadott, hogy látta a tv-ben az idei ország tortáját. Mindjárt rám gondolt, vajon én is nézem-e a műsort. Bizony én lemaradtam, nem láttam a készítés technikáját, de mindjárt meg is kerestük a receptet neten.
Természetesen délután elindultam a hozzávalókat beszerezni. Nagyon nem egyszerű feladat. Nem is tudom, miért nem lehet e sütemény hozzávalóit is egy helyen, mondjuk a Tescoban megvásárolni?
Szóval, irány a fitotéka, natura bolt, vagy kinek mi közelebb van. Természetesen ott sem kapsz meg mindent. Mint pl. a mandulalisztet. Ehelyett mandulaforgácsot vettem, amit otthon szépen ledaráltam. Hát igen, az alapanyagok mind megvannak, kezdődhet a sütés!
De! Ez is majdnem kudarcba fulladt, mert nincs Zila szilikon tortaformám. Ki hinné, hogy ennyi gondot tud okozni egy torta, amit az egész ország apraja nagyja annyira vár, nem is beszélve kis családomról, miután beharangoztam, hogy bizony még augusztus 20. előtt ehetnek belőle.
Ilyen lelkesedés után nem adhattam fel. Mondtam, majd megoldom, és elkezdtem a sütést.
A receptet bemásolom, elég hosszú, de aki úgy gondolja, hogy szeretné kipróbálni, ez ne akadályozza meg. Aki a piskótás-krémes tortát kedveli csak, az csalódni fog. Nem az a hagyományos értelemben vett krémes sütemény.
Mielőtt azonban a receptet másolnám, elmondom, hogy Zila forma nélkül az összeállítás nálam kicsit másképp ment, mint az a készítésnél olvasható. Én nem fordítottan állítottam össze a tortát. Nálam a megsült süteményalap visszakerült a tortaformába. Erre ráöntöttem a krémet. Alufóliába csomagolt formákat (mindenkinek ötlete szerint, én a tojástartóból vágtam ki a gödröcske formákat), belemártottam olvasztott margarinba, majd szeletenként egyet-egyet belenyomtam a krémbe. Mivel nem azonnali fogyasztásra szántam, a barackszeleteket is kissé belenyomtam a még lágy krémbe A tortát hűtőbe téve megdermesztettem. Dermedés után díszítettem. Levettem a tortasütő oldalát, kiemeltem a csomagolt formákat, a keletkezett kis gödrökbe öntöttem a baracköntetet, a szeleteket lekentem aszpikkal,  majd a lányomtól és párjától kapott csokoládé lapocskákkal díszítettem.
A hosszú bevezető után a recept:

és a torta képe:


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Ez a torta nagyon nagyon finom lehetett. nagyon ügyes " lány " vagy.

Mézeskalács írta...

Nagyon tetszik a kreativitásod! Ez a tojástartós ötlet fantasztikus!!! Szerintem nagyon jó találmány a Zila tortaforma, de biztos, hogy nagyon sok embernek (köztük nekem), szinte elérhetetlen a 10000 forintos árával. Örülök, hogy megmutattad, lehet máshogy is!:)

Simone Templar írta...

nagyon eltérőek a vélemények a tortáról...

hirtelen azt hittem, hogy a saját blogomban vagyok))))