"Variációk egy témára" avagy egy recept, két torta


Tojáslikőr torta illetve Csokilikőr torta

Olyan receptet fogok most közreadni, amihez az egyik hozzávalót is én készítem, mert így olcsóbb is és finomabb is. Másik előnye, hogy az elkészített likőr is nagyon finom, és marad belőle a "bulira" is. Azt hiszem megbocsájtható nekem, de el kell dicsekednem vele, hogy nálunk a faluban is híre van az én finom  csokilikőrömnek.
Kezdjük a hozzávalókkal.
  • 6 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 8 levél fehér zselatin 
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl tojás likőr vagy csokoládé likőr
  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag ostyahenger (lidlben szoktam vásárolni)
  • 2 evőkanál csokireszelék (el is maradhat)
Vegyük először a legfontosabb hozzávalókat a tojáslikőrt és a csokilikőrt.

Tojáslikőr

Hozzávalók: fél kg cukor, fél liter tejszín vagy tej, 1 vanília, 6 db tojássárgája, 3 dl szesz.
Elkészítése: a tejet a cukorral, vaníliával felforraljuk. Kevés cukorral kikeverjük a tojássárgáját és lassan a forró tejhez adjuk, habverővel állandóan kevergetve felfőzzük.
A tűzről levéve lassanként adjuk hozzá a szeszt.  Kihűlésig keverjük meg többször, nehogy csomósodjon.

Csokilikőr

Hozzávalók: 1 kg kristálycukor, 20 dkg kakaópor, 5 dl víz, 20 dkg étcsokoládé, 1 cs. vaníliás cukor, 4 dl tej, 2 tubus sűrített tej, 3 dl rum, 2 dl pálinka.
Elkészítése: A cukrot összekeverjük a kakaóval egy négy literes lábasban és 5 dl vízzel addig főzzük, még a cukor elolvad.
A csokoládét felolvasztjuk, kevés tejjel összekeverjük és a cukorsziruphoz öntjük. Jól összeforraljuk, majd teljesen kihűtjük és kevergetés közben hozzáadjuk a sűrített tejet, a pálinkát és a rumot.

Attól függően használjuk a tortába egyiket vagy másikat, hogy milyen ízűt szeretnénk.

A torta elkészítése:
Tortalap:
3 db tojást 9 dkg cukorral és 3 evőkanál meleg vízzel jól kikeverünk,  hozzáadjuk a 7 dkg lisztet és a 2 dkg kakaót. Tortaformában megsütjük.
Krém:
A zselatint hideg vízben 5 percre beáztatjuk.
A vajat a cukorral kikeverjük, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd  óvatosan csorgatva a likőrt.
A zselatint kinyomkodjuk, kb. fél dl vízzel felmelegítjük (nem forraljuk!) majd hozzákeverjük a krémhez.
A tojások fehérjét és a tejszínt külön-külön felverjük, hozzákeverjük a krémhez.
Összeállítás:
A tortakeretbe visszahelyezzük a tortalapot, körberakjuk az ostyahengerrel és a krémet a közepére töltjük, elsimítjuk. Díszítjük és hűtőszekrénybe tesszük fogyasztásig.
(Én a tortaforma keretét csak a fogyasztás előtt veszem le, mikor már megdermedt a krém.)



   

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 megjegyzés: