A meglepetés szülinap

Nagylányom barátjának múlt hónapban volt a születésnapja. Ezért aztán lányom már hónapokkal ezelőtt elkezdte a szervezést. "Anyu, ugye megsütöd a tortát, anyu mi lenne, ha........,ha meghívnám a.....-t, anyu mit gondolsz, jó lesz így, örülni fog??????"  Sok-sok aggódó kérdés, de hát érthető is, szerette volna minél emlékezetesebbé tenni ezt a napot. (Ami szerintem sikerült is.)
Szóval jó előre nekiláttunk a szervezésnek és az utolsó pillanatban minden meg is lett. Jellemző, mindig azt hiszi az ember, hogy még van idő, csak amikor ott van, akkor aztán lehet kapkodni. Na itt nem volt kapkodás, minden ment simán. De tényleg. Én is meglepődtem magamon. Semmi idegesség, jókedvűen tettük a dolgunkat. A kék marcipán, ami elengedhetetlen hozzávalója a tortának, szó szerint az utolsó órákban érkezett, a tortára meg az utolsó előtti pillanatban került díszítésként.  Lányomék hozták magukkal Pécsről, mert itt nem kaptam az egész városban. Mivel az ünnepeltnek van némi köze az SAP programhoz, természetesen a torta -lányom ötlete alapján- az SAP logójának mintájára készült.
Azért mielőtt a tortát megmutatnám, még írok pár mondatot a nagy napról.
Az ősszel volt egy kis építkezés nálunk, aminek a maradványai még mindig az udvart éktelenítik. Régi tetőcserepek, tégladarabok, építési törmelék-halmok adnak nekünk  nagyon sok munkát, mire elmondhatom majd, hogy szép lett az udvar. Ennek apropójából tudtam megszervezni azt a bizonyos meglepetés szombatot is, minden feltűnés nélkül. Nagyon örülök annak, hogy a barátainkat munkára éppúgy mint szórakozásra bármikor össze lehet hívni. Most munkára invitáltam őket, és jöttek. A terv bevált. Annyit tudott mindenki, (mert nálunk ez már hagyomány), hogy a munka mellett bográcsban főzöm a "vacsorát". Igaz a napközbeni munka kicsit szervezetlennek tűnt, mert mindenbe belefogtunk, de nem is az volt a lényeg, hogy egy valamivel teljesen elvégezzünk. Most sokkal fontosabb volt a jó hangulat. Így még a cseresznye szedés is belefért a napba. Vacsorára megérkeztek a meglepetés-vendégek és kezdődött az ünneplés. Az estéről már csak annyit, hogy a meglepetés nagyon jól sikerült, csakúgy mint az esti buli.
Most jöhet a torta!

Marcipános SAP torta
Hozzávalók:
a tésztához:
9 tojás
45 dkg cukor,
9 evőkanál víz
30 dkg liszt

a krémhez:
6 dl tej
2 cs. vanília puding
40 dkg margarin
40 dkg porcukor
1 színtelen mandula aroma

A bevonáshoz natúr és kék színű marcipán. Színenként  kb. 15-20 dkg.

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd kanalanként adjuk hozzá a vizet. Jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Tepsiben három lapot sütünk belőle.
A krémhez a pudingot felfőzzük a tejjel, a cukrot kikeverjük a margarinnal. A két krémet összekeverjük, majd hozzáadjuk a mandula aromát.
A tésztát megtöltjük a krémmel. A natúr színű marcipánt kinyújtjuk, majd ráhelyezzük a tortára. Az oldalát is bevonjuk. A kék marcipánt szintén torta nagyságúra nyújtjuk, ráhelyezzük a bevont tortára. Megrajzoljuk a mintát, éles kés hegyével bevágjuk, majd a felesleges marcipánt leemeljük a tortáról.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 megjegyzés:

Lencsilány írta...

Vééégre!!!Tetszik nagyon, és a bejegyzés is klasz:D!Ahhoz képest, hogy ilyen egyszerű a krém, hát...rettentő finom is! Én azt hittem, sokkal nehezebb. Hiába, a kevesebb néha több:).