A feketeerdő torta története

A minap egyik kedves ismerősöm a barátnőjével együtt születésnapi buliba volt hivatalos. Megkért, süssek egy tortát az alkalomra. A meglepetés az ünnepelten kívül részemre is sikerült, amikor arra a kérdésemre, hogy mégis milyen ízű tortára gondolt, kimondta a FEKETEERDŐ nevet. Igen, láttam már olyat, képeken és régebben talán a cukrászda kirakatában. Enni.......... hm két évvel ezelőtt egy szeletet, (ki emlékszik már arra?) de sütni még soha nem sütöttem, receptem sem volt hozzá. Szabadkoztam is először, hogy én még soha, de aztán mégis azt mondtam, nem lehet, hogy ne tudjam megcsinálni.
A következő napokban lázas kutatásba kezdtem. Cukrászdába mentem, hogy vegyek egy szeletet, legalább lássam hogy néz ki, milyen az íze. Naná, hogy 5 cukrászdában sem kaptam egy szeletet. A következő lépés, kolléganők, barátnő receptjeinek elkérése volt, majd böngészés a net-en. Ahány recept, annyiféle elkészítése a tortának. Nem mindegyik volt kedvemre való. Többet szerettem volna, mint egy kakaós piskóta meggyel és tejszínnel.
Elmondhatom, mire a sütés következett, a fejemben volt az egész. Minden leírásból azokat a részeket szedtem ki, ami szerintem finomabbá teheti az én alkotásomat. Kívülről tudtam a tészta, krém, a meggyes krém, a tejszín elkészítésének módját, a torta díszítésének formáját. Szinte leírt recept nélkül fogtam hozzá a sütéshez. Nagy kihívásnak éreztem, és tudtam, nem ronthatom el. Azért azt elárulom, hogy a sok olvasott recept közül a barátnőmtől kapott állt a legközelebb a végeredményhez.
Íme az én receptem:
A tészta elkészítése:         6 db tojás
                                     30 dkg cukor
                                       1 cs. vaníliás cukor, 
                                       6 evőkanál víz, 3 evőkanál étolaj
                                     20 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 cs. sütőpor
A tojásokat a cukorral habosra felverjük, a vizet és az étolajat lassan adagoljuk hozzá. Majd belekeverjük a lisztet és tortasütőben 3 lapot sütünk belőle.

Fél liter Hulala tejszínt kemény habbá verünk.

Készítünk:

Meggyes krémet
Egy üveg meggybefőttet leszűrünk, a meggyből teszünk félre szép szemeket a díszítéshez, a levéből főzzük a meggyes krémet. (1 cs. vanília pudingpor, 3 dl. meggylé, 4 dkg cukor felfőzve. Tűzről levéve hozzákeverjük a meggyet és a cherry-t.)
Csokoládé pudingot (1 cs. csokoládé pudingpor, 3 dl tej, 5 dkg cukor felfőzve),
Vanília pudingot (1 cs. vanília pudingpor, 3 dl tej, 5 dkg cukor felfőzve),
A pudingokhoz ízlés szerinti mennyiségben, óvatosan hozzákeverünk a felvert tejszínből. ( Legalább 5-5 kanállal, de lehet több is.) Finom tejszínes krémet kapjunk, és a tejszínből maradjon a torta bevonására, díszítésére.
               
Torta összeállítása:
Az alsó lapot megkenjük a fele meggykrémmel.

A csokoládé és a vanília krémet habzsákba töltjük, és váltakozva körönként a meggyes krémre nyomunk belőle.
Ráhelyezzük a másik lapot, amit ugyanúgy mint az alsót megkenünk meggyes krémmel, majd körkörösen a csokoládé ill. vanília krémmel.

Erre ráhelyezzük a harmadik lapot és a maradék krémmel bevonjuk a tortát. A felvert tejszínből díszítéshez félreteszünk egy keveset, a többit a tortára kenjük. Tortadarával vagy reszelt csokoládéval, a félretett tejszínnel és meggyszemekkel díszítjük.
Nekem ilyen lett:
Mivel ez a torta ajándékba készült, nem kóstolhattuk meg. Természetesen hamarosan elkészült  "saját fogyasztásra" is, ami nagyon finom, a család egyik kedvence lett.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon fincsi lehet kipróbálom :)Nekem sem jön be a sima tejszínhab meggy variáció!!! Az lenne kérdésem ,hogy a kihűlt pudingba kell belekeverni a tejszínhabot??

Teca írta...

Nagyon szégyellem magam, hogy csak most válaszolok, igen a kihűlt pudingba kell a tejszínhabot óvatosan belekeverni. Egyetlen mentségem, hogy nekem a gyerekek hozták létre a blogot, és elfelejtették mondani, hogy lesznek kommentek, amikre esetenként még válaszolni is kellene. De innentől már ezt is tudom, ígérem figyelek rá.

Névtelen írta...

HUlala tejszínt? Én kérek elnézést... :-(

Unknown írta...

Szia! Évek óta ezt a tortát sütöm amióta rátaláltam. Isteni finom!!!!!!!!!!!!!!
Köszönjük :)